Til toppen
Til toppen
Få et rejsetilbud
Image Alt

Asien Travel

Oplevelser i Sydlaos

Oplevelser i Sydlaos. Det er som en rejse tilbage i tiden, til tørre støvende veje og små landsbyer ude i vildnisset. Til dårlige veje, hvor geder, køer, høns og andre husdyr krydser efter behag og til en dårlig infrastruktur der gør transporten langsommelig, men til en særlig oplevelse i sig selv. Laos har været stillestående i mange år og et af verdens fattigste og mest underudviklet lande. Men Laos er også klisterris i flettet bambuskurve, fermenteret fiskesauce, krydret mad, Beer Lao og sød kaffe – Samt gæstfrihed og smukke natur- og kulturoplevelser ud over det sædvanlige.

Mekongfloden

Laos er et ofte overset land når turen går til Sydøstasien, og det er en skam. Landet kan tilbyde et væld af smukkenaturoplevelser og spændende  møder med mange forskellige kulturer. Landet er på størrelse med kongerigetStorbritannien, men med en beskeden befolkning på omkring 6.5 millioner. Landet har hele 49 etniciteter, der tales mere end 80 forskellige sprog og Laoterne selv, udgør kun lige over halvdelen af befolkningen. Der er altså rig mulighed for at møde mange forskellige kulturer og folk, i et ofte glemt land.

Paxuam vandfaldet. Du finder mange smukke vand i Sydlaos. Glæd dig også til 4000 Islands, Bolaven Plateau, kaffeplantager og en rejse “off the beaten track”

Man vil uundgåeligt møde Mekongfloden på en rejse til Laos, en af verdens største og længste floder – som snor sig hele 1700 km gennem landet. Og selvom Laos er en indlandsstat uden kyster, er det et sandt vandland med monsunregnen der ankommer årligt, og med mange store floder. Mekong og dets bifloder er tilmed verdens største indlandsfiskeri og dens biodiversitet kan måle sig med Amazonfloden og Nilen. I Det sydlige Laos og på det Bolavenske plateau, kan der ses mange spektakulære vandfald, grønne frodige skove og templer fra en svunden tid. Laos er et af Sydøstasiens sidste vilde lande, over 92% af landet er dækket af træer, og størstedelen af landet udgøres af bjerge, højlande og floder. Her er eksistere stadig fritlevende bestande af elefanter, tigere, leoparder, krokodiller, samt kæmpemaller på op til flere hundrede kilo. Den helt ekstraordinære biodiversitet gør, at selv den dag i dag bliver der stadig opdaget ukendte dyre- og plantearter i landet. Landet har en størrelse og en diversitet, der gør at det sagtens kan besøges adskillige gange. Et godt udgangspunkt for et besøg til det sydlige Laos er den lille storby Pakse, i provinsen Champasak.I byen er der er der flere oplagte steder at nyde den nationale Beer Lao, og en smuk solnedgangen over Mekongfloden efter et godt måltid mad. Det ikke svært at finde restauranter med en god udsigt over floden eller byen, og god mad selvfølgelig.

Pakse og Bolaven Plateauet

Pakse er også det bedste udgangspunkt til den sydlige del af landet og til at udforske det Bolavenske plateau og kaffeplantagerne. Næsten alt landets kaffe bliver høstet her i den frodige jord, i en højde mellem 800 og 1350 meter over havoverfladen. Da franskmændene ankom til Laos for omkring 130 år siden, medbragte de bl.a. kaffebønnerne som de først forsøgte at plante i det nordlige Laos, dog uden succes. Efter flere fejlslagne forsøg i nord, viste det sig at den jorden, og det ”kølige” klima på det Bolavenske plateau var ideelt for kaffedyrkningen, og den har fundet sted lige siden. Er man glad for kaffe, er den typiske søde og fede laotiske iskaffe et ”must” ved et besøg her, en kaffe som slet ikke kan sammenlignes med den kaffe vi oftest møder i Danmark. Plateauet er mere end kaffe. Højlandetbliver krydset af flere floder og der er derfor rig mulighed for at se mageløse vandfald. Det er blandt andre hjemsted til tvilling vandfaldetTad Fan, som har et fald på over 100 meter og det klassisk smukke vandfald Tad Paxuam, og mange andre der skal opleves. En anden storslået oplevelse i det sydlige Laos er de 4000 øer, eller Si Phan Don som det hedder på Laotisk, som er en indenlandsk øgruppe i Mekongfloden. Området er hjemsted til den yderst truet Irrawaddy delfin, som med held kan ses. Delfinen ligner  hvidhvalen, men er mindre og uden den hvide farve,og så er den faktisk nærmere beslægtet spækhuggeren.De 4000 øer er også stedet hvor Sydøstasiens største vandfald kan ses, KhonePhapheng. Et vandfald med en gennemsnitlig udledning,der er 4,5 gangestørre, end det mere kendte Niagara falls på grænsen mellem USA og Canada.

Laos kan kort sagt tilbyde en helt masse autentiske og specielle oplevelser. Landet er en fantastiske destination for dem der måske tidligere har besøgt Thailand og blevet fascineret, men som vil have mere og gerne vil opleve det ofte oversete Sydøstasien med færre vesterlandske turister. Laos geografiske placering giver også gode muligheder for at kombinere besøget med badeferie og afslapning i Thailand, eller måske et besøg til en de kaotiske og travle storbyer i landene omkring.

Den uofficielle nationalret: Larb Moh. Det er en ”kødsalat med svinekød” som kan være godt krydret

Templet Wat Phou i Sydlaos. Området er med på UNESCO-listen og templerne er fra det 11. til det 13. århundrede. Der har været templer i området allerede i det 5. århundrede og stedet vidner om tidlig khmer/hindu-kultur. Wat Pho er beliggende i Champasak-provinsen tæt på Mekong-floden

Tidlig khmer-kultur

Det sydlige Laos bærer også spor fra oldtidscivilisationen Khmerriget. Et rige der på sit højdepunkt var blandt verdens største og rigeste civilisationer, på et tidspunkt, hvor nordeuropæiske storbyer som London, Paris og Berlin stadig var forvokset landsbyer. Efter rigets undergang blev det opslugt af junglen og glemt, indtil det blev genopdaget flere hundret år. I Laos vil det være muligt at besøge templet Wat Phou, som var del af dette rige. Det oprindelige tempel stammer helt tilbage fra det 5. Århundret og var bygget til den hinduisktiske gud Shiva, men den nuværende konstruktion stammer fra mellem det 11. og 13. århundret og blev bygget til tilbedelse af Buddha.

Tag på Oplevelser i Sydlaos. Laos kan kort sagt tilbyde en helt masse autentiske og specielle oplevelser. Landet er en fantastiske destination for dem der måske tidligere har besøgt Thailand og blevet fascineret, men som vil have mere og gerne vil opleve det ofte oversete Sydøstasien med færre vesterlandske turister. Laos geografiske placering giver også gode muligheder for at kombinere besøget med badeferie og afslapning i Thailand, eller måske et besøg til en de kaotiske og travle storbyer i landene omkring.

Vind et rejsegavekort

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om et rejsegavekort på 3.000 kr.

 

Vi trækker en vinder hvert kvartal. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes.